Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Sum στο Wolframalpha

η αφορμή...

Την τελευταία εβδομάδα με αφορμή μία ασκηση στο μάθημα της άλγεβρας, άρχισα να χρησιμοποιώ το site wolframalpha.com για να μπορώ να επαληθεύσω τα αποτετέσματά μου δοκιμάζοντας διάφορους τύπους αθροίσματος.

η λύση...
Αν θέλετε, λοιπόν, να δοκιμάσετε το δικό σας άθροισμα δεν έχετε παρά να βάλετε τον ακόλουθο τύπο στο πλαίσιο του site με βάση τις δικές σας μεταβλητές.

sum_(n=0)^10(x^n)
  • κάτω όριο της άθροισης
  • πάνω όριο της άθροισης
  • μεταβλητή
  • δείκτη της άθροισης   




Αν θέλετε να βρείτε το άθροισμα για κάποιο συγκεκριμένο αριθμό τότε απλά αντικαθιστούμε το x με τον αριθμό που θέλουμε, όπως παρακάτω:

sum_(n=0)^10(2^n)




Επίσης αν θέλετε άθροισμα χωρίς άνω όριο, δηλαδή άπειρο όριο, τότε απλά γράφετε την ίδια εντολή δίχως το άνω όριο:

sum_(n=0)(2^n)

και τι έμαθα...


Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι η λεπτομερής ανάλυση που δίνεται, με γραφικές παραστάσεις, με παραδείγματα και με βοηθητικούς τύπους.



Μάλιστα στο συγκεκριμένο site υπάρχουν και πάρα πολλές λειτουργίες σχετικά με μαθηματικά, γεωγραφία, μετοχές, μουσική κτλ. που προσφέρουν αρκετές πληροφορίες και βοήθεια. Μάλιστα σε παρόμοιες εργασίες η επίσκεψη σε αυτό το site πιστεύω θα βοηθήσει αρκετά ώστε να δοκιμάσω τα διάφορα αποτελέσματά μου ή τις μαντεψιές μου γρήγορα και μάλιστα με αρκετά παραδείγματα και γραφικές παραστάσεις που σίγουρα θα βοηθήσουν σε μια αποδοτικότερη κατανόηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου