Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ανοίξτε το όπως θέλετε ...

Δείτε πως μπορείτε να καθορίσετε με ποιο τρόπο, με ποιο πρόγραμμα θα ανοιγουν τα αρχεία που έχετε στο σκληρό σας δίσκο.

η αφορμή...

Πάντα υπάρχουν κινήσεις που κάνουμε στην καθημερινότητά μας εντελώς μηχανικά. Οι κινήσεις αυτές δεν έγιναν μέρος της ζωής μας ξαφνικά, έτσι από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά κάποτε τις μάθαμε, μετά τις δοκιμάσαμε και πλέον τις εκτελούμε μηχανικά. Μία τέτοια "κίνηση" είναι όταν θέλω να ανοίξω μία φωτογραφία για παράδειγμα στον υπολογιστή μου, και ανάλογα με την εργασία που θέλω να κάνω, να γίνεται η επιλογή του προγράμματος με την οποία θέλω να την ανοίξω. Στην προκειμένη περίπτωση, αν θέλω να επεξεργαστώ μια φωτογραφία την ανοίγω με το Photoshop, για μικρή μορφοποίηση χωρίς έμφαση στη λεπτομέρεια το Microsoft Office Picture Manager, για να δώ απλά τις φωτογραφίε με το Windows Viewer, κ.οκ.. Να, λοιπόν, ένα μαθησιακό γεγονός που μπορεί να απευθήνεται σε μία εντελώς μηχανικη μου κίνηση, που σήμερα όμως την συνηδητοποίησα.

η λύση...

Τρόπος 1: Τα Windows περιλαμβάνουν πολλούς συσχετισμούς αρχείων(File Associations), ώστε να μπορείτε με διπλό κλικ να ανοίξετε ένα αρχείο μουσικής, εικόνας, βίντεο κλπ. Αν θέλετε να αλλάξετε το πρόγραμμα με το οποίο ανοίγει ένας τύπος αρχείων, τότε με δεξί κλίκ στο αρχείο αυτό  επιλέγουμε Ανοιγμα Με και στη συνέχεια διαλέγουμε με ποιο πρόγραμμα θέλουμε να ανοιξει.


Τρόπος 2: Αν θέλετε η αλλαγή συσχετισμού αρχείων να είναι μόνιμη, δηλαδή να μην εφαρμοστεί μόνο μία φορά αλλά το αρχείο της επιλογής σας να ανοίγει πάντα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τότε πάλι με δεξί κλικ πάνω στο αρχείο επιλέγουμε Άνοιγμα Με και στη συνέχεια πατάμε Επιλογή Προγράμματος. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επίλέγουμε το πρόγραμμα που θέλουμε να ανοίγουν τα αρχεία και βάζουμε ένα τικ στο κουτάκι Άνοιγμα αυτού του είδους αρχείου πάντα με το επιλεγμένο πρόγραμμα.



και τι έμαθα...

Υπάρχουν πολλές κινήσεις που κάνουμε αυτόματα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κι αυτές κάποτε τις μάθαμε για πρώτη φορά. Έτσι κι εγώ δεν χρειάζεται να πάω Θεσσαλονίκη για να εξηγήσω στο ξαδερφάκι μου το Δημήτρη πως να ανοίξει τα αρχεία μουσικής του με το media player ή το winamp... (άντε μπες να ανέβουν και οι επισκέψεις... :D)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου