Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Cmd tips

η αφορμή...

Με αφορμή το post για τα επίμονα αρχεία που θέλουμε να διαγράψουμε, σκέφτηκα να σας δείξω μερικές λειτουργίες του CMD (Command Prompt) που θα σας βοηθήσουν σε περίπτωση που χρειαστεί να δουλέψετε  στο περιβάλλον αυτό.

η λύση...


Για να δείτε το full path του φακέλου που θέλετε, ή του αρχείου όπως ( πχ. στο post ) απλά κάνετε το γνωστό σε όλους Drag & Drop. Απλά μεταφέρετε το αρχείο στο παράθυρο της γραμμής εντολών και θα πάρετε την πλήρη διαδρομή και το όνομα αρχείου σας.




Αν θέλετε να καθαρίσει παράθυρο της γραμμής εντολών πατήστε την εντολή cls




μετά την χρήση της εντολής


Αν θέλετε να διαγράψετε κάποιο αρχείο πληκτολογήστε την εντολή del ή erase   



Αν θέλετε να διαγραφεί κάποιος φάκελος και όλοι οι υποφάκελοι σε αυτόν χρησιμοποιήστε την εντολή deltree


Πατώντας το F7 εμφανίζεται το ιστορικό όλων των εντολών που έχουμε χρησιμοποιήση απο την έναρξη του
παραθύρου της γραμμής εντολών.



Με την εντολή mode <αριθμός χαρακτήρων> το παράθυρο γραμμής εντολών παίρνει το κατάλληλο πλάτος ανάλογα με τον αριθμό που 8α βάλουμε και τουσ χαρακτήρες που θέλουμε να χωράει ανα γραμμή.

Επίσης υπάρχει η εντολή help η οποία μας δίνει πλήρη κατάλογο με τις DOS εvτολές.



Τέλος αν θέλουμε πληροφορίες για την χρησιμότητα, την χρήση και τον τρόπο σύνταξης μιας εντολής, απλά βαζουμε τα σύμβολα  /? στο τέλος, πχ. <εντολή> /?
Πάντως αυτό που μου άρεσε είναι ότι η κονσόλα σου δίνει άλλη αίσθηση των πραγμάτων.

και τι έμαθα...

Μέσα απο την κονσόλα μπορείς να κάνεις εντελώς διαφορετικά πράγματα στον υπολογιστή, και να τον κοντρολάρεις από την οπτική των Linux. Σίγουρα δεν υπάρχει η ίδια ταχύτητα αλλά μαθαίνοντας και έχοντας  μια εξοικίωση, αντιμετωπίζεις διάφορα προβλήματα καλήτερα. Επίσης βοηθάς τον εαυτό σου να μάθει καλήτερα να δουλεύει σε κονσόλα, πραγμα που βοηθάει ιδιαίτερα την εργασία στο linux.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου